Личният лекар може да обяви карантина за коронавирус

0
45
Ген. Венцислав Мутафчийски Снимка: 24 zdrave. bg

Ако имате симптоми, не препоръчваме директно да се ходи в болница, а да се звънне по телефон, съветва проф. Венцислав Мутафчийски

Спешни мерки срещу коронавируса у нас. Съветът по сигурността при премиера се събра вчера на извънредно заседание заради разпространението на болестта. Правителството сформира специален щаб. Той започна работа веднага, а ситуацията ще следят представители на всички институции.

„Създаването на такъв щаб показва отношението на правителството към проблема с коронавируса. Още вчера бяха взети редица важни решения, бяха начертани и функциите на този щаб за ограничаване на мащабите на евентуалната инфекция”. Това заяви председателят на Националния щаб срещу разпространението на коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по NOVA.

„На този етап има голяма разлика между някой, който има температура и си живее в София, и лица, които се връщат от места, в които има зараза. Ако се връщаме от Италия и Китай и имаме признаци като температура или кашлица, трябва да се обадим на личния си лекар и той ще ни информира какво да направим“, каза още той.

„Не препоръчваме директно да се ходи в болница, а да се звънне по телефон“, категоричен бе Венцислав Мутафчийски.

„Изолираните хора в Сливен и в Пловдив са под карантина, хоспитализирани са, но все още няма резултати. Очакваме днес по обяд да имаме такива”, каза той.

„Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар и тя се удостоверява с болничен лист. Хората с подозрения и симптоми трябва да се обадят на личния лекар и той ще извърви цялата процедура”, обясни председателят на Националния щаб срещу разпространението на коронавируса.

По думите му в момента няма утвърдено лечение на коронавирус. „Ако човек е в болнично заведение, с развита клинична картина и доказан коронавирус, се използват развити експериментални модели с лекарства, които се прилагат при обикновения грип, както и някои лекарства, които се използват за лечение на СПИН. Такива има у нас”, каза още Мутафчийски.

И допълни: „Вчера едно от първите неща, които обсъди кризисният щаб, е именно доставката на лекарства. При положение обаче,че няма развито лечение в световен мащаб, ще е трудно да се ориентираме с какво да снабдим. Засега се снабдяваме с това, което е най-утвърдено”.

Запитан дали има достатъчно предпазни гащеризони и маски за медицинските работници, които имат евентуален контакт с болни, той отговори: „Това наистина е сериозен проблем и беше едно от първите неща, които обсъждахме. До момента са раздадени около 8 000 костюма, за да може да бъде защитен персонала”.