Лъчезар Борисов: Около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

0
14
Лъчезар Борисов Снимка: МС

България е единствената държава в ЕС, която по време на криза си запази потреблението, казва икономическият министър

„Средствата тръгват към бизнеса. От утре започва разплащането за 8163 компании, които са заявили подкрепа от държавата чрез оборотен капитал на стойност 116 млн. лева. Това е по линия на средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, разработена заедно с НАП“, каза пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той посочи, че бюрата по труда ще работят допълнително, за да може да края на януари да бъдат изплатени всички компенсации за декември. Средствата са налични, категоричен беше министър Борисов.

По мярката „60 на 40“ са подкрепени 250 хил. работни места, по мярката за хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са платени над 29 млн. лв. и са подкрепени над 27 хил. работни места, над 2000 работодатели, обясни Борисов. По думите му „60 на 40“ е до март, но финансовият ресурс за нея е осигурен до септември.

„Още едни 26 млн. лева тръгват към бизнеса през януари“, обобщи министърът на икономиката и добави, че през следващите месеци около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса като подпомагане от държавата заради втория локдаун.

Според министър Борисов 2020 година завършва със спад около 4% според различни прогнози и определи това като успех, тъй като очакванията са били за спад над 5%.

„Може би през 2021-а ще имаме икономически растеж, който да покрие около 80% загубеното в кризисния период. Това е допълнено с добрите макроикономически и финансови параметри за дефицита и дълга. България по тези и по още два показателя ще бъде лидер в ЕС“, каза той.

България е единствената държава в ЕС, която по време на криза си запази потреблението, заяви министърът на икономиката.