Борисов след разпита: Докато се тълпите тук, правителството тегли нов външен дълг

0
300
Бойко Борисов на разпит в прокуратурата Снимка: Труд

Кабинетът подписа меморандум за милиарди с неясни компании, посочи лидерът на ГЕРБ

„Днес правителството заяви още половин милиард лева дълг. Вие, докато се тълпите тук, вече 1,5 млрд. лв. за по-малко от 30 дни нови дългове с по-високи лихви и меморандум за милиарди с неясни компании“, обърна се към репортерите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след разпита му в прокуратурата като свидетел. Той отказа всякакъв коментар за показаниятаси, заявявайки, че след подобни разпити се подписва декларация да не се разгласява това, което се говори.

„В петък в Министерския съвет в присъствието на Кирил Петков се подписа сделка-меморандум за милиарди. Оправданието на Асен Василев в интервю беше, че той не трябвало да я проверява, защото имало човек от американското посолство. А службите къде са, те не проверяват ли“, добави лидерът на ГЕРБ.

За разпити са призовани и финансовият ексминистър Владислав Горанов и бившият шеф на пресцентъра на МС Севделина Арнаудова.

Софийската градска прокуратура възложи разследването по сигнал на Васил Божков на следователи в СО-СГП, които да валидират „извършените до момента от некомпетентен орган процесуални действия“, информираха от обвинението преди два дни.

Междувременно адвокат Менко Менков подаде жалба в административния съд. Защитникът на лидера на ГЕРБ оспорва законосъобразността на задържането както на Борисов, така и на Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Според Менков липсват основанията за неотложност при претърсването в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. „Борисов е политик от световна класа. Той няма да съди държавата, нито у нас, нито в международни институции, нито ще съди премиера Кирил Петков, категорично“, посочи все пак той.

„Естествено, че съм призован на разпит. Цялата работа им е да ни развеждат като маймуни“, заяви Борисов миналата седмица. Бившият премиер коментира, че според него арестът му е имал за цел да осуети евентуална подкрепа от депутатите от ГЕРБ за военна помощ в Украйна.

„Вече съм спокоен. Първо си мислех, че целта съм аз, но после се оказа, че целта е ГЕРБ, защото тя е най-голямата политическа партия. Вие показахте, че и без лидер, капитаните могат да се самоорганизират“, заяви този уикенд лидерът на ГЕРБ.

„Дълбоко ще съжалявате за това, което причинявате. От ГЕРБ все ще остане нещо. От вас няма нищо да остане“, обърна се към управляващите Борисов.