МВнР публикува нови ограничения на движението в други държави

0
11
Министерството на външните работи

Мерките засягат Белгия, Швейцария, Полша, Канада

Министерството на външните работи (МВнР) актуализира списъка с държавите, в които влизат нови ограничения в придвижването поради разпространението на коронавирусната инфекция (COVID-19).

От 12 ч днес до 5 април в Белгия влизат в сила нови ограничителни мерки. Постановено е гражданите да останат в домовете си, освен за да отидат на работа, да пазаруват, да отидат на лекар, до пощата, до банката или за зареждане на колите си.

Физическата активност на открито е разрешена и се препоръчва. На корпоративно равнище трябва да се организира дистанционна работа за всички дейности, където това е възможно, без изключение. Ако това не е възможно, се изисква спазване на социална дистанция както на работното място, така и при пътуване до работното място. Ако прилагането на социалната дистанция не е възможно, компанията ще трябва да затвори вратите си. В противен случай тя ще бъде санкционирана. Търговските обекти и магазините, освен аптеките и хранителните магазини (включително за животни) и книжарниците, ще бъдат затворени. Нощните магазини могат да останат отворени до 22 ч, като спазват правилата за социално дистанциране.

Пътуването в чужбина, което не се счита за неотложно, е забранено. Пазарите са затворени. Полицията ще гарантира за стриктното спазване на тези мерки. Границите няма да бъдат затворени, ако се спазват правилата, но не е препоръчително да се пътува в рамките на Шенгенското пространство без основателна причина.

Белгийските авиолинии временно отменят своите полети, считано от този петък, 20 март, без краен срок.

В Швейцария в сила е извънредно положение в цялата страна до 19 април. Забранени са всякакви обществени и частни събирания. Затворени са всички търговски и развлекателни обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и дрогерии, аптеки, банки, пощенски клонове, бензиностанции, администрация, ж.п. гари, както и болнични заведения. Призовава се цялото население да спазва наложените ограничения. Мобилизирани са 8000 военни, които ще подпомагат кантоните по отношение на логистиката на болничните заведени и сигурността. Има открита безплатна гореща телефонна линия за населението на трите национални езика и английски +41 58 463 00 00, ежедневно от 8:00 до 18:00 ч. , както и гореща телефонна линия на трите национални езика и английски +41 58 464 44 88, ежедневно от 8:00 до 18:00 ч.

Министерството на външните работи на Полша призовава да се избягват всякакви пътувания в чужбина, когато не са необходими. На полско-германската граница се е образувало 34-километрово задръстване. Три камиона в близост до Брисен блокираха пътя и пътниците не могат да стигнат до Полша. Препоръчително е шофьорите, които се отправят към Полша, да следват различни маршрути – Олшина или Колбасково. Полицията препоръчва да се заобикаля и Секулар.

На този етап са прекратени международни железопътни превози. Фериботите от Клайпеда до Швеция и Германия към момента не са отменени, но правилата за карантина и рестрикциите по отношение на влизане в страната остават. По информация на Министерството на транспорта, заради затварянето на границата с Полша от полска страна завръщането в Литва е възможно с ферибот от Кил, Германия.

От 12:00 ч на 18.03.2020 влиза в сила забрана за пътуване на чужди граждани до Канада с изключение на: хора с постоянно пребиваване в Канада, членове на семействата на канадски граждани, дипломати, членове на самолетни екипажи, граждани на САЩ и пътници, преминаващи транзитно през Канада.

Всички пътници, които проявяват грипоподобни симптоми, включително канадски граждани, няма да имат право да се качат на полет за Канада. На въздушните превозвачи се възлага задачата да проверяват здравословното състояние на пътниците преди качване в самолета.

От 00:01 ч на 18 март 2020 г. всички международни полети от Европа, Азия, Африка и Южна Америка са пренасочвани единствено към следните 4 летища в страната: Торонто – летище „Лестър Пиърсън“; Монреал – летище „Пиер Трюдо“; летището във Ванкувър; летището в Калгари. Полетите между САЩ и Канада остават.