МВР и прокуратурата: Търсим решение за иззетите оръжия на движение „Традиция“

0
37
Сотир Цацаров

След експертизи те ще бъдат върнати на патриотичната организация

,Институциите търсят решение на въпроса с иззетите оръжия за исторически възстановки на НД „Традиция“. Представители на движението проведоха среща в Съдебната палата с главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Преди дни стана ясно, че служба КОС в МВР са иззели стари пушки и револвери, с които членовете на дружествата правят историческите възстановки. „Бяха набелязани конкретни мерки, свързани с това иззетите оръжия да бъдат незабавно подложени на съответни експертни действия. Ако се окаже, че те не нарушават разпоредбите на закона, незабавно да бъдат върнати на членове на дружеството, от които те са иззети“, обясни Сотир Цацаров след днешната среща.

Повод за нея е сигнал на дружество „Традиция“ до главния прокурор. На 1 ноември – в Деня на народните будители, пред Съдебната палата се проведе мирно шествие и демонстрация на членове на движението. В началото на октомври на територията на цялата страна пък бе проведена специализирана операция на ГДБОП с официален предтекст трафик на културно-исторически ценности.

,„Нашите институции считат дружество „Традиция“ за родолюбива и патриотична организация, чиято дейност може да заслужава само подкрепа и уважение“, категоричен бе Цацаров.

От своя страна вътрешният министър Младен Маринов увери, че патриотичната организация може да очаква единствено подкрепа от органите на реда. Той подчерта, че някои от оръжията са били иззети след подадени сигнали за отделни лица, при голяма част от които не са установени никакви нарушения на закона. Експертизите на оръжията трябва да кажат дали те са от изчезнали от музейни сбирки например.

Председателят на „Традиция“ Огнян Маринов също изрази удовлетвореност от срещата и подчерта, че от организацията се надяват на бързо и ползотворно развитие на въпроса.