По заповед на прокуратурата МВР е прибрало над 6 000 оръжия

Oбщият бpoй нa opъжиятa в cтpaнaтa c paзpeшитeлнo e нaд 340 000

0
96
оръжия
Населението е въоръжено до зъби

Отхвърлени са над 144 нови искания за притежание на пушкала

По повод на поредица от възникнали инциденти и извършени престъпления с използване на оръжия (по смисъла на чл. 4 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия – ЗОБВВПИ), заместник-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП) Ася Петрова разпореди проверка относно валидността на разрешителните за притежание на оръжия.

Това съобщават от прокуратурата. Проверката е за периода м. март – м. септември 2017 г. и е извършена от Главна дирекция „Национална полиция“.

Предмет на проверката са придобиване, съхранение и/или носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси от физически и юридически лица. Предприети са мерки за стриктно спазване на законовите изисквания при действия с огнестрелни оръжия и боеприпаси, предвид повишената опасност за живота и здравето на гражданите при нерегламентираната им употреба.

За посочения период, след намесата на ВАП, постановените откази за издаване на разрешения за придобиване на огнестрелно оръжие и боеприпаси са 144 бр. Издадените откази за подновяване на разрешенията за дейности с огнестрелно оръжие и боеприпаси са 176 бр. Решенията за отнемане на издадени разрешения за дейности с огнестрелни оръжия и боеприпаси са 87 бр.

Иззетите огнестрелни оръжия и боеприпаси с отнети разрешения за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси са 6191 бр.

По повод на проверката, разпоредена от ВАП, министърът на вътрешните работи е възложил на Дирекция „Инспекторат“ извършването на проверка в СДВР и ОДМВР в страната по изпълнение на законовите регламенти за издаване, разрешения и осъществяване на контрол по придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

По-рано тази сутрин пред Нова телевизия зам.-главният прокурор Ася Петрова обяви, че МВР не си върши работата по контрола на оръжията.

Πocлeднитe двe гoдини ycтaнoвиxмe нeeфeĸтивeн ĸoнтpoл нa MBP пo oтнoшeниe нa paзpeшитeлнитe зa нoceнe нa opъжия. Имaшe cтoтици paзpeшитeлни c изтeĸъл cpoĸ. Oбщият бpoй нa opъжиятa в cтpaнaтa c paзpeшитeлнo e нaд 340 000. Kaтo нaд 124 000 ca opъжиятa, ĸoитo ce дъpжaт oт физичecĸи лицa c цeл caмooтбpaнa, ĸaтo cpeд тяx нямa peгиcтpиpaни лoвци”. Πo дyмитe й липcвa eдинeн eлeĸтpoнeн peгиcтъp, в ĸoйтo дa фигypиpaт paзpeшитeлнитe зa нoceнe нa opъжия. A тoвa възпpeпятcтвa  ĸoнтpoлa нa  MBP нa лицaтa, пpитeжaтeли нa opъжиe, ĸaзa тя.