Медицинският съвет към премиера: Карантината е наложителна, нужни са още мерки

0
106
Проф. Коста Костов Снимка: фейсбук

Липсата на единно становище относно бързите тестове засега оправдава неупотребата им

Медицинският експертен съвет към правителството се обединява около становището, че приложените досега мерки срещу епидемията са наложителни, съобщи на брифинг неговият координатор проф. Коста Костов.

В течение на времето същите може да бъдат преосмислени и при благоприятно развитие олекотени. Диагнозата с КОВИД-19 се основа на ПСР тестове, а епидомологичното проследяване, може да се осъществи чрез всички останали методи – бързи, имонулогични и антигенни тестове. Липсата на единно становище относно бързите тестове засега оправдава неупотребата и изчакването на появата на надеждни такива.

Работихме при изключителен, интензивен режим на работа. Успяхме да създадем продукт, който да запази духа и тялото. Напълно сме удовлетворени от нашата работа. Щастлив съм, че намерихме разбиране и това, което създадохме, беше изцяло прието. В мащаб, в който искаме да бъде приет, дори и един нокът от този доклад не беше отрязан, обяви проф. Костов.

Продуктът има 3 раздела. Първи раздел – извън болнична помощ. Втори раздел – болнична помощ. Трети раздел – общи принципи и мерки, каза той.

Съветът е единен, че за постигането на по-добри резултати и по висока икономическа целесъобразност, към предприетите мерки да бъдат добавени практически изпълними алгоритми за диагноза и лечение.