Местните данъци и такси в София могат да се плащат от днес

0
16
Снимка: Дневник

От неделя е възможно и плащането им онлайн

От днес местните данъци и такси в София могат да се плащат в касите на районните данъчни отдели или по банков път, съобщи общината. От неделя е възможно и плащането им онлайн.

Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС, е 30 април, като условието е цялата дължима сума да се внесе наведнъж.

При разсрочено плащане до 30 април е крайният срок за първата вноска за такса битови отпадъци. Следващите крайни срокове са 1 юли, 30 септември и 30 ноември. При разсрочено плащане на данък недвижими имоти и данък МПС, крайните срокове са 1 юли за първата вноска и 31 октомври за втората. Данъците върху автомобилите бяха вдигнати от 1 януари 2020 г.

Плащанията може да се извършват във всеки от 22-та данъчни отдела на Столичната община, независимо от адреса на имота или на задължения човек. В следващите дни собствениците на имоти ще получат съобщения за размера на дължимите данъци и такси.

Онлайн справки за дължимите налози и плащане може да се правят през сайта на Столичната община, но е необходим ПИН код, издаден от общината, или ПИК код от НАП.