Министър Ангелов: Имаме нужда от помощ, не стигат лекари за лечението на ковид-19

0
37
Проф. Костадин Ангелов

Решението е да се включат лекарите извън болниците и студентите медици, казва той

„Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците на първа линия. Всички те са изморени, голяма част от тях са заразени, а някои са и в реанимация. Имаме нужда от помощ.

Виждаме решението в активното участие на лекарите от доболничната помощ. Медиците в болниците работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата – за всички нас. Ще проведем срещи с ректорите на медицинските университети и да обсъдим възможността студентите шести курс да помагат и това да им се признава за стаж“.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти за развитието на пандемията.

„Ще настоявам кметовете в общините, в които има сериозен недостиг на медицински специалисти, да организират срещи и да се осигури помощ от страна на медиците от доболничната помощ“, каза още министърът.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че България е на 9-о място по смъртност на пациенти с COVID-19 в Европа. През изминалото денонощие у нас беше регистриран рекорден брой починали с коронавирус – 29.

„Не може да се каже, че има териториална закономерност в разпространението на вируса. При хоспитализираните няма особена промяна. Процентът на хората с положителни проби, нуждаещи се от лечение е идентичен с този от миналата седмица“, допълни доц. Кунчев.

Той подчерта, че има тенденция за снижаване на възрастта на заразените.