Министър Ангелов: Моля ви, не се запасявайте с лекарства, не се самолекувайте, не купувайте антибиотици!

0
34
Снимка: NOVA

Има трайна тенденция за повишаване на излекуваните, почти 1000 на денонощие, посочи той

Моля ви, не се запасявайте с лекарства, не се самолекувайте, не изкупувайте антибиотици от аптеките без лекарско предписание, апелира на редовния брифинг на оперативния щаб здравният министър Костадин Ангелов.

Повишават се излекуваните пациенти от коронавирус. Почти наближават 1000 души за денонощие. 2306 човека са излекувани от понеделник до днес, заяви той.

Заетостта на ковид леглата на национално ниво е 40%, заетостта на интензивните към вчера е 23%. Тези числа са условни и динамични, защото тече процес по реорганизация на цялата здравна система съгласно плана, който следваме, посочи проф. Ангелов.

Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта. В училищата всички със заболяемост 15% се извеждат в електронна среда, заяви министърът.

За зелените коридори за хората над 65 г. министърът каза, че като дойде зимата и стане по-студено или заледено има възможност и най-вероятно зеленият коридор ще бъде преместен от 14 до 16 ч. Ако пък има струпване и опашки ще се удължи времето на повече от 2 часа, каза Ангелов.

Проблеми може да има и в малките населени места, където хлябът се доставя след 10 часа. Тези казуси ще се решават по места, каза министърът.

Смъртността у нас е съизмерима с тази в Испания и Франция. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Общият брой медици положителни е 3459 души, активните са 1802, от които на домашно лечение са 1672, в лечебни заведения са 121 , в интензивен сектор 9. Имаме 22 починали медицински специалисти, от тях 17 лекари, 2 мед. сестри, 2 санитари и един фелдшер. Мерките, които се взеха досега показват, че успяваме да се справяме успешно с контрол върху коронавируса в страната, подчерта Ангелов.

България се намира в средата на ЕС – на 14-о място по заболяемост, а по смъртност – на 7-о място. По-висока смъртност от нас има в Чехия, Полша, Белгия. Ние сме съизмерими с Испания и Франция, посочи министърът.