Голям майстор на късия разказ се оказа служебният вътрешен министър

0
1076
Бойко Рашков Снимка: фейсбук

При Рашков има едва… 9 досъдебни производства за купуване на гласове на изборите на 11 юли

Христо Терзийски, фейсбук

Голям майстор на късия разказ се оказа служебният министър на вътрешните работи. Зададе ли се предизборна кампания, бърза да се включи в нея. Не само с тиражирането на неистини, но и с целия ресурс на МВР, впрегнат да „мачка“ политическите опоненти. Наприказвай един куп лъжи в кампанията, пък минат ли изборите – кой ти помни…

Но ние помним. И не само помним, но и проверяваме фактите. И изобличаваме лъжите. Вчера служебният министър обясняваше коя партия „най-много купувала гласове“ на последните избори. Да видим какви са фактите – предоставени, впрочем, от самия служебен министър в отговор на мой парламентарен въпрос за дейността на МВР по разследване на престъпления против политическите права на гражданите за изборите на 11 юли 2021:

След „неуморната“ работа на служебния министър задържаните лица на територията на цялата страна са общо… 97. А броят на досъдебните производства, в които има привлечени като обвиняеми са общо… 9 (да, девет – няма грешка). Служебният министър не е предоставил данни за колко от тях имат вече влязла в сила осъдителна присъда. Но пък от тази извадка вече е направил класацията си коя партия най-много е купувала гласове. И думите му безкритично се повтарят в публичното пространство. Да минат изборите, пък после кой ти помни какви си ги говорил…

Всичко това би могло да бъде смешно, ако същият служебен министър не бе и лицето, което е определено от служебния кабинет да отговаря за реда и прозрачността на предстоящите на 14 ноември избори. Трудно можем да очакваме безпристрастно поведение от лице с подобна фиксация към една политическа партия и нейните избиратели, и усилията му да угоди на началника си.

Но можем отново да очакваме служебният министър да пуска твърдения на принципа „ако мине“ и да привиква в полицейските управления граждани, за които се знае, че подкрепят определена партия, за да им се връчат „предупредителни протоколи“. Това се е случило с 10 952 души на предишните избори. Ще се случва вероятно и в предстоящата кампания.

Вярвам, обаче, че въпреки всички „служебни“ напъни, българските граждани са политическият съдник, който ще се произнесе справедливо на 14 ноември.