Министър Емил Димитров: Водна криза в Бургаска област няма да има

0
39
Емил Димитров

До 20 февруари трябва да бъде направен довеждащ водопровод, който да осигури резервно снабдяване на града

Водна криза в Бургаска област няма да има. Това обяви след национално съвещание с областната управа на града министърът на околната среда и водите Емил Димитров, цитиран от БНР. До 20 февруари трябва да бъде направен довеждащ водопровод, който да осигури резервно водоснабдяване на града, уточни той. За да бъдат изпълнени в срок процедурите, областната управа в града ще обяви бедствено положение.

10 километра водопреносна мрежа трябва да бъде изградена, за да се свържат язовирите „Ахелой“ и „Порой“ към деривация Бургас. Това се налага заради критично пониженото ниво на язовир „Камчия“, от който се снабдява с питейна вода голяма част от Бургаска област.

До 20 февруари ще бъде изградена водопреносната мрежа и ще се извърши ремонт на язовирите „Ахелой“ и „Порой“, обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Междувременно Варна ще се захранва с вода от деривация „Китка“, тоест ще бъде включена към резервен водоизточник. Цената на водата във Варна няма да се повиши, увери министър Димитров.

За да се ускорят процедурите за осигуряването на резервни количества питейна вода за Бургаска област се налага да бъде обявено бедствено положение, а с решение на Министерския съвет собствеността на двата язовира – „Ахелой“ и „Порой“, да се прехвърли на областната управа в Бургас, каза още Емил Димитров.

В заключение той заяви, че осигуряването на резервно водоснабдяване за Бургаска област и Южното Черноморие е проект, който ще гарантира, че водна криза няма да има през следващите 50 години.