„Мирни протестиращи“ къртят павета с ключове, за да ги хвърлят по полицаите /видео/

0
130
Извеждат ранен полицай от протеста. Снимка: 24 часа

Тълпата мята бутилки, бали слама и бомби срещу униформените

МВР показа шокиращ епизод от днешния протест. Млади демонстранти са заснети как вадят жълти павета от площада, за да ги хвърлят по полицаите.

Нова ескалация на напрежението на протеста започна малко след 12 ч. Протестиращи и жандармерия се сблъскаха при опита да бъде разкъсан кордона униформени.

Сблъсък се случва при двете шатри на майките от „Системата ни убива”, разположени между сградата на Министерски съвет и бившия Партиен дом на булевард „Дондуков”.

Протестиращите хвърлят бомбички, бали слама и бутилки. Полицията в кордона се опита да избута част от недоволните, на мястото дойде и противопожарен автомобил. Има и пострадал полицай, съобщи БТА.

Ескалация на протеста имаше на няколко пъти по-рано на пл. „Независимост“. Протестиращи опитваха да пробият кордона от полицаи и направиха опит да обърнат бусове на Жандармерията. Има обгазени полицаи и журналисти.

„Агресията спрямо полицейските служители ескалира. Над 20 полицейски служители са пострадали. Ако напрежението ескалира допълнително, полицаите ще използват физическа сила и помощни средства, както е вменено по Закона за МВР“, заявиха от СДВР на извънреден брифинг в 10 ч.

От СДВР заявиха, че се използва газ срещу полицията, който не се знае какъв е. От своя страна полицията е използвала сълзотворен газ.

„Ако напрежението ескалира, полицейските служители ще използват физическа сила“, заяви в емоционално обръщение директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев.

„Ние сме длъжни да запазим своите и живота и здравето на гражданите и изразяваме надежда, че хората ще се вслушат в призива ни, за да се намали напрежението пред Народното събрание и да се запази гражданския мир.
Търсим диалог с гражданите, но за съжаление от тяхна страна не срещаме разбиране.

По-голяма част от присъстващите се възползваха от всяка ситуация и проявяваха агресия срещу полицаите, включително бе използван и газ. Това беше и причината на първа линия да излязат полицаи с каски. Отново подчертаваме, че от страна на полицията не е имало каквато и да било провокация. Има задържани – за носене на забранени предмети, за отнемане на полицейски атрибути, за качване върху служебни автомобили“, добавят от СДВР.

По информация на NOVA трима полицаи са сериозно пострадали и са откарани в „Пирогов”. На пл. „Независимост” са изпратени линейки, през които множество хора минават за преглед.

„За да не избутат бусовете на жандармерията, застанахме на първа линия. Протестиращите ни посрещнаха с бомбички, бутилки и с какво ли не. Протестиращ ми бръкна под каската и ме напръска”, обясни един от пострадалите униформени.

Той сподели, че ще остане на протеста въпреки инцидента. „Най-вероятно ще има още ескалации. По-скоро някой подтиква хората, но това е мое мнение”, каза още полицаят.