Младен Маринов: Експертизи ще кажат дали колите на шефа на митниците са запалени умишлено

0
63
картини
Младен Маринов

Сигналите за купуване на гласове не са повече от тези през 2015 година, заяви министърът

,Експертизи ще установят дали пожарът в автомобилите, свързани със семейството на директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, е умишлен. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов. „Огънят е тръгнал от единия автомобил, който е собственост на дъщерята на Костов. Колегите още чакат експертизите, за да се види дали става въпрос за късо съединение и самозапалване или палеж. Другият автомобил,който е засегнат, просто е бил в близост и така да се каже е опушен, но не е изгорял“, каза още министър Маринов.

Той бе на конференция в Благоевград, посветена на борбата с корпуционните престъпления.

Случаите с къщите за гости бяха пример – как средства, отпуснати за развитието на даден регион, могат да се използват по престъпен начин , посочи Маринов. По думите му при тях се е получила компилация от добра възможност да се развиват определени региони и престъпното използване на тази възможност. Във връзка с проверките, които се извършиха в Държавен фонд „Земеделие“, министър Маринов коментира, че правят всичко възможно там, където има проблеми и където са диагностицирани такива, да се наместват. „По-важното е след това да се правят съответните анализи, да се промени законодателството и нормативната уредба, за да не се дава такава възможност“, каза още министър Маринов. По отношение цялостната борба с корупцията в България министър Маринов припомни, че в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) на Европейската комисия темата е била водеща. „Борбата на МВР с вътрешната корупция бе акцент в докладите, като бе посочена като положителна практика, така че ние продължаваме надграждането ѝ. Знаете, че бе създаден и нов орган, който приоритетно да разследва корупцията по високите етажи от лицата, заемащи висша държавна длъжност. В тази връзка ние си взаимодействаме с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Специализираната прокуратура и главния прокурор на Р България, тъй като всеки един такъв случай е под контрола на Върховната касационна прокуратура. Резултатите ги виждаме всички“, добави министър Маринов. Според него всеки случай, когато е разкрита корупция по високите етажи, е важен с оглед противодействие на това престъпление и най-вече с оглед на генералната превенция.

Анализът, който направихме след изборите, показва, че сигналите за купуване на гласове не са повече от тези през 2015 година, заяви Маринов. По думите му на изборите тази година техният брой е 1500–1600, а през 2015 година са били 2 500. „Досъдебните производства тази година са по-малко от тези, които имахме на миналите избори за местна власт“, каза още Маринов. Той добави, че според последните данни на тези избори броят им е 102 срещу 127 на предходните. „Така, че като анализ и съпоставка не може да кажем, че тези избори са по-проблемни. Имаше много емоция, много сигнали, които са във фокуса на обществото. Всеки един от тях дава своето отражение“, коментира министър Маринов.