Мощен трус с магнитуд 4.5 по Рихтер разлюля Пловдив и региона

0
18
Снимка: туитър

Няма данни за пострадали хора и разрушения

Силен трус се усети днес в Пловдив около 14.00 часа. По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е бил със сила 4,4 по Рихтер. По данни на БАН трусът е бил със сила 4,5 по Рихтер.

Дълбочината е била на 2,7 км, се казва още в информацията на Националния институт по геофизика, геодезия и география. Епицентърът – село Стряма.

Регионални медии съобщават, че хората по високите етажи са го усетили доста силно и се е чул тътен. Много от жителите на града и региона са излезли от домовете си, хипермаркетите са били изпразнени от клиенти. Няма данни за пострадали хора при земетресението, съобщиха от ОД на МВР в Пловдив.

„Всички излязоха от домовете си! Трусът продължи само 4-5 секунди, но беше страшно. Усети се много силно“, разказа жител на село Отец Кирилово, цитиран от Trafficnews. То се намира само на няколко километра от епицентъра. По думите му няма пострадали хора, нито материални щети в населеното място.

Трусът се е усетил както по високите етажи, така и от граждани, излезли на разходка.

Трусът е усетен в Дуванлии, Ново Железаре, Хисаря, Баня, Карлово. Епицентърът му е бил в село Стряма.

В първите десет минути след земетресението няма сигнали за разрушения, но продължавам да събирам информация, каза кметът на Калояново. Той самият бил в региона, съпругата и децата му са били в семейната къща в Дуванлии. Били на двора и чули страшен тътен, след което политнали от труса, съобщава Марица.бг.

„Животните го усетиха. Кучетата започнаха да вият и да се държат странно, преди да ни разлюлее“, споделят хората.