Мълчат оглушително Христо Иванов и Атанас Атанасов за саботажа на Радев

0
5742
евролиста
Снимка: архив

Какви грехове има Даниел Митов, за да отказва президентът да подпише назначението му за посланик

Невелин Ганчев

Мълчат водачите на мижавата опозиция от „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов за саботажа на президента Румен Радев във външната политика на България. Саботаж – как по друг начин да определиш отказа за назначаване на посланик без причина, на професионалист и бивш външен министър – Даниел Митов. А предложението е от лятото.

На всичкото отгоре Митов е бивш съпартиец на Атанас Атанасов в ДСБ, която партия е коалиционен партньор на Христо Иванов. Митов е и колега като министър на Иванов в служебното правителство на Радев и после в кабинета „Борисов 2“.

Какви грехове има Митов, за да отказва Радев да подпише назначението му, не е ясно. Мъж в разцвета на силите си, на 42 г., бивш външен министър. Завършил политология в СУ „Св. Климент Охридски“. През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт (НДИ) на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. По-късно е представител на НДИ в Брюксел, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

На 6 август 2014 г. Митов е назначен от президента Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов. Както и Христо Иванов.

Доказан демократ. Професионалист. Няма гафове като министър, отстоява външнополитическата ориентация на България. Няма корупционни скандали около него. За разлика от президента Радев, който е назначил двама посланици, протежета на бизнесмените братя Бобокови, не е хващан в прокарване на лобистки интереси.

Според външния министър Екатерина Захариева причината за отказа на Радев да назначи Даниел Митов за посланик, е политическа. Според Атлантическия съвет на България зад него стои дългата ръка на Кремъл. Според мене и двете тези са верни, но водещи са тъпата селска злоба, инатът и обсебващата амбиция за власт на несъстоялия се български президент.