Мярката 60 на 40 ще струва около 1,5 млрд. лв., правителството актуализира бюджета

0
11
Бойко Борисов

Още се правят анализи колко дълг ще теглим – милиарди са, каза финансовият министър Владислав Горанов

Мярката, с която правителството ще поеме плащането на 60% от заплатата на работниците, които фирмите планират да съкратят, ще струва милиард, милиард и половина на държавата, а според премиера Бойко Борисов ще излезе дори и повече. Затова предстои и актуализация на бюджета.

„Довечера ще проведем още едно заседание онлайн, за да внесем актуализация на бюджета за мярката 60/40, защото оптимистичният вариант е, че тя ще струва около милиард, милиард и половина, но аз мисля, че няма да стигнат, така че към 18:30 ще ви информираме, като го минем. Има още малко да го преработят, за да го внесем в парламента по мярката, така че да я гарантираме с пари“, каза Борисов.

Първоначалното кандидатстване по мярката ще бъде за месец, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

„Ще дадем толкова, колкото е нужно, докато действа три месеца действа тази мярка. Ако в един момент се окаже, че кризата е толкова дълбока, тогава ще мислим по-радикални мерки“, каза още той.

„По отношение на актуализицията на бюджета текат интензивни анализи и изчисления. В момента, в който имаме решение на правителството, ще го качим на сайта на Народното събрание. Със сигурност в държавните сметки ще трябва да намерят отражение и мярката, която в момента коментираме, и ще помоля правителството да одобри и впоследствие парламентът да приеме увеличение на лимита за поемане на дълг. Не ме питайте с колко, още правим анализи. Милиарди са, за да можем да сме сигурни, че независимо от развитието, държавата ще може да финансира своите ангажименти“, разясни още Горанов.