ИБНИ няма да подкрепи правителството на ИТН

0
57
Снимка: архив

Решението на партията е единодушно

Ще гласуваме против предложения от ИТН кабинет. Решението ни е единодушно. Това заяви на брифинг председателят на ПГ на ИБНИ Мая Манолова. По-рано днес парламентарната група на партията се събра, за да реши дали да подкрепи, или не проектокабинета на Слави Трифонов.

„Поели сме ясен ангажимент към българските граждани, към хората на площадите, да подкрепим правителство на промяната. Такова, което да демонтира едноличния модел, което да се справи с корупцията, което да извърши смели реформи – на първо място в съдебната система. Хората по площадите искаха две оставки, досега са получили само едната. Хората очакват реформи и промени в социалната сфера и здравеопазването. За всичко това са нужни хора – смели, почтени, доказани професионалисти в своите области, с ясна гражданска позиция. Предложените кандидати за министри не са такива хора „, обясни Манолова.

Според нея предложенията са скромни и абсолютно неприемливи. Относно кандидатурите на Петър Илиев и Иво Атанасов, Манолова обясни, че от партията не са чули техните позиции по съдебната реформа и това е сред причините да не подкрепят проектокабинета.

Лидерът на парламентарната група обясни, че от ИТН са предложили едностранна декларация, която не е партньорски документ и в която няма ясни ангажименти, няма срокове, няма конкретика. Заради това не се е стигнало и до споразумение.