Опашки от желаещи да се ваксинират пред „Пирогов“

0
50
Снимка: архив

В четвъртата фаза са включени 1 800 000 пенсионери и 300 000 хронично болни

Наплив от желаещи да си поставят ваксината срещу коронавирус в „Пирогов”. Пред спешната болница се образуваха и опашки. В един от кабинетите на лечебното заведение започна ваксинирането на хора от четвъртата фаза. Tам ще се използва препаратът на AstraZeneca, съобщава NOVA.

„Към настоящия момент хората нямат право да избират. Това е ваксината, тя не е по-лоша от останалите“, обясни началникът на Медицинския център към „Пирогов” Силвия Чолакова.

Междувременно, здравните служби отчитат отлив на желаещи във втората и третата фаза на ваксинационната кампания. Това наложи преждевременен старт на четвъртия етап.

Според Агенцията по лекарствата през последните дни у нас са пристигнали значително повече ваксини. На този фон обаче малък процент от хората във втората и третата фаза са заявили желание за имунизация. „Именно затова беше взето решение да се включат участници от следващата – четвърта фаза. Наблюдаваме, че участници от втора и трета фаза не се явяват на организираните от Регионалните здравни инспекции дати за ваксиниране”, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В четвъртата фаза са включени 1 800 000 пенсионери и 300 000 хронично болни. Преди поставянето на ваксина всеки желаещ да се имунизира задължително се преглежда от специалист. „Връщали сме пациенти, които са неподходящи за ваксината. Пациенти с температура, дами с филъри и ботокс“, добави Чолакова.

На този фон в много райони на България продължава третата фаза на имунизационната кампания. По думите на Кирилов продавачите в магазини също могат да се включат в нея.

„Необходимо е да бъде създадена организация и от техните работодатели. Постоянно се получават запитвания. Те се разглеждат и се създава организация за имунизацията”, посочи Богдан Кирилов.

Специалистите отчитат, че динамичната обстановка превръща ваксинацията по целия свят в предизвикателство. Но успокояват, че нито една от разрешените на пазара ваксини не крие опасност.