Осъдената на две инстанции за корупция Десислава Иванчева остава под домашен арест

0
293
Десислава Иванчева Снимка: Монитор

Срокът на мярката за неотклонение не е прекомерен, реши апелативният спецсъд

Апелативният специализиран наказателен съд остави без уважение молбата на подсъдимата бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева за изменение на мярката й за неотклонение от „домашен арест“ в по-лека.

Съдът намира, че срокът на изпълняваната мярка не е прекомерен с оглед фактическата и правна сложност на делото, както и предвид обстоятелството, че е постановена присъда на втора инстанция.

На 6 юли т.г. Апелативният спецсъд призна Иванчева за виновна, че е поискала подкуп от 70 000 евро от строителния предприемач Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за реализирането на строеж в общината. Апелативният спецсъд я осъди на 8 г. затвор при първоначален строг режим на изтърпяване, 15 000 лв. глоба и лишаване от право да заема държавна и общинска длъжност, свързана с упражняване на властнически правомощия за 10 г.

За заместничката й Биляна Петрова съдът определи 7 г. затвор, 12 000 лв. глоба и лишаване от право да упражнява професии в държавния и общинския сектор за 9 г. за това, че е действала като помагач на Иванчева. Посредникът при искането и предаването на подкупа Петко Дюлгеров също бе признат за виновен като помагач и получи 6 г. затвор, 10 000 лв. глоба и лишаване от право да упражнява професии в държавния и общинския сектор за 8 г.