Отнетото българско бебе в Германия отново при семейството си

0
10
Снимка: Pixabay

Гражданското дело за попечителство на детето вече е приключило

След месеци раздяла отнетото българско бебе в Германия отново е при родителите си, съобщи NOVA. 9-месечната Катерина беше прибрана от социалните власти в Германия заради съмнения, че е била малтретирана. Родителите твърдяха, че травмите са вследствие на катастрофа.

„Много сме щастливи. Усещам, че е преживяла раздялата. Когато й обърна гръб или не съм до нея, започва да плаче. Аз се опитвам да я успокоя по всякакъв начин“, коментира Мирена Славова.

Тя обясни, че гражданското дело за попечителство е приключило. В кратки срокове се очаква да отпадне и наказателното дело.

„Успяхме да минем през всичко с помощта на много хора. Най-много искам да благодаря на г-н Данов от посолството ни в Берлин. Той беше на наше разположение почти денонощно. Благодарности и към много български лекари, които помогнаха с тяхната експертиза. Проф. д-р Христо Цеков и доц. Марин Генчев са в основата на събитията, за което съм много благодарна. Всички тези хора си заложиха името, без да ни познават. Направиха собствена експертиза“, добави щастливата майка.

По думи на майката към този момент детето е живо и здраво. На семейството му предстои да вземе решение как ще продължи живота си след тази случка.

Експертизата на двама български лекари се оказва от голямо значение за решението на съда. „С помощта на представените ни документи установихме, че всички травми са настъпили по едно и също време, тоест едномоментно. Когато травмите настъпват по такъв начин, това означава, че най-вероятно се касае за инцидент, а не за домашно насилие. При насилието счупванията се появяват в различно време, като хронология. Това се вижда много добре при направените снимки. Според мен, най-важната работа в този случай е тази на неврохирурзите“, коментира д-р Николай Цуцомански, началник на Клиника по детска ортопедия и травматология в „Пирогов“.

„Аз първо искам да кажа, че бяха извършени три такива експертизи. Всяка една от тях еднозначно прие, че категорично няма данни за насилие над детето. Има обстоятелства около раждането на детето, както и други фактори, които обясняват лезиите“, допълни доц. Николай Велинов.