От 1 юли догодина всички пенсии се вдигат с 6.7%, минималната заплата става 610 лева

0
68
пенсиониране
Снимка: архив

Депутатите приеха окончателно бюджета на ДОО

От 1 юли 2020 г. всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2019 г., се увеличават с 6,7 на сто, записа парламентът с окончателното приемане на бюджета на ДОО за догодина.

Отхвърлено беше предложението на БСП пенсиите за трудова дейност да се преизчислят от 1 септември 2020 г., като индивидуалният коефициент на лицето се умножи по средномесечния осигурителен доход за 2016 г. Ще бъдат преизчислени пенсиите на 1,3 млн. пенсионери, аргументираха се от левицата. Лидерът ѝ Корнелия Нинова подчерта, че не може да се живее с 250-300 лв. Парите по думите й могат да дойдат от увеличаване на максималния осигурителен доход и от излишъка. Тя за пореден път постави въпроса къде са 10-те млрд. лв. от Сребърния фонд, както е запланувано при основаването му. Вие поставяте избор „дефицит в НОИ или геноцид на близо 2,5 млрд българи“, коментира Нинова.

ДПС предложи, но мнозинството не прие, осъвременяването на пенсиите да бъде от 1 януари всяка година. С този бюджет ножицата между старите пенсии и новоотпуснатите се отваря още повече, обоснова искането Хасан Адемов.

НС разпореди в едномесечен срок от обнародването на закона в „Държавен вестник“ Министерският съвет съвместно с НОИ и НЗОК да направи анализ и разработи мерки за ограничаване на злоупотребите при получаване на краткосрочни парични обезщетения по Кодекса за социално осигуряване. При превишение над предвидените разходи по бюджета на ДОО Министерският съвет може да одобри допълнителен трансфер по реда на Закона за публичните финанси.

Увеличава се възрастта за пенсиониране на служителите от ДАНС от 60 на 63 години, а на НСО от 53 на 55 години.