Парламентът гласува повече субсидии за българско кино

0
14
Вежди Рашидов

Депутатите приеха на първо четене промените в закона за филмовата индустрия

По-голяма субсидия за национални продукции и повече български филми предвиждат промените в закона за филмовата индустрия, приети от парламента днес на първо четене.

Създава се нова схема за възстановяване на разходи, която да стимулира инвестициите в сектора. Заложено е годишният размер на средствата за държавна помощ за производство на филми да не бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 12 пълнометражни игрални филма, 22 документални филма и 250 минути анимация.

„Чувствам се наистина много развълнуван. Това е голям ден за българската киноиндустрия. Един закон, който не е поправян в последните години. Време е да се обединим, без партийни пристрастия и да направим този закон по-добър и да помогнем на българската киноиндустрия“, заяви Евгени Будинов от ГЕРБ.

„Тази дискусия и тази идея започна в „Шератон“ с присъствието на гилдията, с ангажимента на Гергана Паси, че ще има един законопроект за българското кино“, коментира и председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

Според него няма контрол на качеството, когато се дават държавни милиони. „Аз ще умра в България като почтен гражданин, сигурно ще продължа да бъда почтен. Много искам Кан да спечелим, във Венеция. Когато говорим за много пари и милиони, длъжни сме да искаме и качество. Средствата върху качеството, а не върху два часа лента“, каза още Рашидов.