Парламентът забрани частните лотарии на първо четене

0
99
симеонов
Валери Симеонов

Законопроектът на Валери Симеонов беше подкрепен от 116 депутати, а 68 се въздържаха

Промените на Валери Симеонов в Закона за хазарта бяха приети на първо четене в пленарнаjd зала. Забраната на частни компании да организират лотарийни игри беше приета със 116 гласа „за“, 2 „против“ и 68 „въздържали се“. От опозицията изтъкнаха, че промените противоречат на uонституцията, а вносителят ги посъветва да сезират Конституционния съд, ако смятат така. А Валери Симеонов обвини депутатите, които са против неговите поправки, че са „купени“ от хазартния бизнес.

Според законопроекта талоните ще могат да се продават само в лицензирани обекти, а не както сега – във всички търговски обекти. Според новите правила продажбата не може да става на по-малко от 300 метра от училища.

Ако измененията минат окончателно, само Държавният спортен тотализатор ще може да организира лотарийни игри. За тази цел ще бъдат отнети лицензите на „Националната лотария“ и „Лотария България“.

Законопроектът вменява задължение в срок до 30 дни от влизане в сила организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Васил Божков, в чиито офиси днес влязоха полицаи и прокурори, заплаши, че ще съди държавата.