Парламентът реши окончателно: Гласуваме по избор – с машина или с бюлетина

0
38
Снимка: архив

Запазват се и номерата на партиите, агитацията само на български

В секциите в страната с над 300 избиратели ще може да се гласува и с бюлетина, и с машина, а не както бе записано сега – само с машини. Това решиха депутатите с приетите промени на второ четене в Изборния кодекс.

В остри спорове и нападки преминаха дебатите по промените в Изборния кодекс днес. Стигна се дори до размяна на гневни реплики.

Шефката на НС Цвета Караянчава обясни, че ако в някоя малка секция се развали машината, няма кой да я смени и така ще бъдат лишени хората от възможността да избират. Освен това възрастните хора срещат трудности при използването на технологии.

В крайна сметка въпреки критиките на опозицията мнозинството реши, че всеки гражданин сам ще избира дали да упражни правото си на машина или с традиционна хартиена бюлетина.

Не беше прието предложението на ВМРО да отпаднат номерата в бюлетините, а да останат само имената на партиите. От ВМРО се аргументираха, че с тази мярка, предложена в настоящите промени в Изборния кодекс, ще бъде преодолян до голяма степен купеният вот, както и че ще намалее броят на недействителните бюлетини.

Не мина и искането на ДПС по време на предизборните кампании да може да се агитира и на език, различен от българския, като бъде осигурен и превод на български.