Перничани на протест в София за водата

0
85
Снимка: Novini.bg

Искат още оставки

Перничани протестираха в София отново срещу водната криза и режима на водата в града. Шествието спря пред сградата на Министерския съвет, където протестиращите, скандирайки, поискаха оставки.

„Благодарим на всички, които подкрепиха протеста, ние сме принудени да сме тук, ние трябва да търсим отговорността в управляващите“, коментира един от протестиращите.

За разлика от другите протести, на този имаше и кукери. Повод за това е отмененият заради бедственото положение Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който е най-мащабното събитие в региона. Празникът на Перник трябвало да се проведе точно на 25 януари.

Градът е на воден режим заради нивото на язовир „Студена“, който скоро се очаква да достигне до т.нар. „мъртъв обем“.

На извънредна среща в МС беше взето решението на водната криза в Перник, според което, за да бъдат задоволени битовите нужди на перничани, ще бъде изграден водопровод, по който да стига водата от язовир „Белмекен“ до Перник през инфраструктурата на ВиК София.

Планът беше приет от правителството, след като беше обсъден и от Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в София и беше гарантирано, че столичната вода няма да бъде засегната.