Пламен Бобоков е на разпит в Националната следствена служба

0
14
Пламен Бобоков в съда Снимка: архив

Оказвам съдействие, нищо не зная, каза той

Бизнесменът Пламен Бобоков се яви за разпит в Националната следствена служба с адвоката си Ина Лулчева. „Оказвам съдействие. Нищо не зная“, каза Бобоков на влизане в следствието. Адвокат Ина Лулчева добави само, че не ѝ е известно по кое дело са повикани.

Бобоков е на свобода под гаранция от 1 млн. лева, определена му от Специализирания съд в петък. В интервю за БТВ ден по-късно той призна, че е ходатайствал за назначението на прокурора от Русе Николай Николов за ръководител на окръжната прокуратура.

Днес от Върховня административен съд съобщиха, че започва вътрешна проверка заради комуникацията между лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“, и Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено официално съдебно решение на ВАС. Целта е да бъдат установени всички факти и обстоятелства във връзка с изтичането на информацията.

Пламен Узунов беше разпитан като свидетел по дело за търговия с влияние. На 27 декември 2018 г. той изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние. Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурора от Русе Николов за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Ходатайството на Бобоков не успяла и бил избран друг кандидат. Прокуратурата извърши и обиски в кабинета и в дома на русенския прокурор Николай Николов, контактувал с бизнесмена Пламен Бобоков.