Пожизнена държавна парична награда за Лили Иванова и 7 други творци

0
137
Лили Иванова

Решението на МС е по предложение на министър Боил Банов

Пожизнени държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията ще получат Лили Иванова и седем други творци. Това реши правителството на днешното си заседание. Предложението е внесено от министъра на културата Боил Банов.

Държавни парични награди за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата се предоставят на: проф. Анатоли Кръстев – музикант и педагог; Анжел Вагенщайн – режисьор и сценарист; Андрей Дреников – композитор и музикант; Георги Дюлгеров – режисьор и сценарист; Иван Стайков – музикант и поет; Иван Иванов – поет; Лили Иванова – поп-изпълнител и артист и Христо Ганев – режисьор и сценарист.

На днешния Министерски съвет беше предложено и да бъде издаден указ за награждаване на художника Симеон Спиридонов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството. Неговите произведения са експонирани в галерии и в частни колекции в редица страни, сред които Испания, Гърция, САЩ, Русия, Мексико, Португалия, Полша и други. Познат е и като автор и илюстратор на над 200 книги, както и на филми за деца. Художникът е включен сред най-големите имена на съвременното изкуство в престижни световни класации и издания. Носител е на редица награди, сред които и най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“. Член е на Световната асоциация на художниците към International Federation of Photographic Art /FIAP/-UNESCO. Благодарение на неговата обществена и дарителска дейност са създадени училищна галерия и художествена гимназия в село Дрен, където художникът живее и работи през последните години.

От своя страна музикантът Кирил Маричков беше предложен за удостояване с орден „Стара планина“- първа степен за изключително големите му заслуги към развитието на българската култура и изкуство, писа по-рано днес Breaking.bg.