Политици и медици в защита на медсестрата, която обслужва болни от коронавирус с прозрачен защитен костюм

0
176
Снимки: Reddit

23-годишната Надежда Жукова излязла в отпуск след случката и закрила всичките си профили в социалните мрежи

Една нестандартна снимка на медицинска сестра в защитно облекло обиколи в последните дни социалните медии по целия свят. Млада жена в прозрачен защитен костюм, под който е само по бански, раздава медикаменти на пациенти в отделение за болни от COVID-19.

Руски медии успяха да разкрият името на медицинската сестра, която работи в областната болница на град Тула. Това е 23-годишната Надежда Жукова, завършила наскоро Рязанския медицински университет, съобщава Webcafe.

 

 

 

 

Още преди да се разбере самоличността ѝ обаче, спрямо нея се изсипаха сериозни критики за липса на сериозно и отговорно отношение към заразата.

В крайна сметка регионалният отдел на министерството на здравеопазването и ръководството на болницата са се разбрали да наложат дисциплинарно наказание на младата медицинска сестра заради вида ѝ. На Жукова е направена официална забележка за неспазване на изискванията за медицинско облекло. Междувременно целият персонал на болницата е получил „разяснителна беседа“ за това какво е и какво не е удачно в работна среда и като отношение към пациентите.

Според местните медии пък провинилата се медицинска сестра е излязла в отпуск след инцидента и е закрила всичките си профили в социалните мрежи след този внезапен прилив на внимание към нея.

Но докато някои продължават да критикуват 23-годишната Жукова заради избора ѝ на облекло под защитния гащеризон, се появиха и много хора, които да застанат на нейна страна.

Редица медици и дори политици се обявиха срещу острите критики спрямо нея, като тя дори получи благодарност „за самоотвержената работа“ от губернатора на Тулска област.

Депутатът от горната камара на руската Държавна Дума и член на комисията по социална политика Владимир Круглъй коментира, че не вижда никакво нарушение на етиката или нарушение на нормите за носене на защитно облекло „Така се е облякла тогава, направили са й забележка. И толкова. Не бива да има разправа срещу момичето“, допълни още Круглъй пред журналисти.

Много медици застанаха зад Жукова, обяснявайки за трудностите и неприятните усещания от носенето на защитен костюм.

„Нека всички, които коментират, вместо да обиждат едно бедно момиче, поне веднъж да влязат в защитената зона на болницата в такъв костюм. Тогава ще разберат какво е хипоксия. Нека да разберат какво е да излезеш навън и да трябва да се държиш за стената, за да не изгубиш съзнание, а после да коментират кое е етично и кое – не. Направила е така, не за да се фръцка пред пациентите, а за да не умре там. Когато при нас в Санкт Петербург е 8 градуса, носим пижами под защитния костюм. Когато стане 25 градуса, ще изглеждаме по същия начин като нея“, коментира изпълнителният директор на Асоциацията на медицинските сестри в Русия Валерий Самойленко.

Междувременно вниманието към младата медицинска сестра имаше и относително положителна страна. Пред „Дейли мейл“ собственикът на компанията, произвела банския костюм, който Жукова носи, заяви, че е готов да ѝ изпрати безплатно нови ексклузивни продукти от марката.