Половин България отново е в червената зона по заболеваемост от ковид-19

0
38
Карта на заболеваемостта в страната

В София заразените са веча 208 на 100 хил., в Кюстендил – 120 на 100 000

Половин България отново е в червената зона по заболеваемост от COVID-19. За изминалата седмица заразените в София-област и Пловдив са се увеличили и вече са над 120 на 100 000 души.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести в София-град инфектираните вече са 208, а в Кюстендил над 400 на 100 000 души. Там от миналата седмица са въведени допълнителни противоепидемични мерки.

Здравните власти заявиха, че затягане на мерките ще се обсъжда, когато заразените надвишат 200 на 100 000.

В същото време се разбра, че учени от университета в Единбург откриха още една разновидност на новия коронавирус във Великобритания, която вече е разпространена в десет страни, съобщи електронното издание на в. „Гардиън“, позовавайки се на шотландски учени

Вариантът, наречен B1525, е установен чрез секвениране на проби от коронавируса в Дания, Великобритания, Нигерия, САЩ, Франция, Гана, Австралия, Канада, Йордания и Испания. За пръв път геномът на този вариант на вируса е секвениран през декември във Великобритания и Нигерия, като до момента в Обединеното кралство са открити 32 случая.

Този нов вариант се отличава от доминиращата в Англия разновидност „Кент“ с мутация Е484К в протеина на шипа, която се наблюдава и при бразилската, южноафриканската и засечената в Бристол разновидност на вируса. Смята се, че тази мутация помага на вируса да избегне неутрализиращите антитела.

След откритието експерти призоваха британските власти да увеличат количеството на тестове за коронавируса в регионите, където е регистриран новият вариант.

„Промяната Е484К в момента изглежда ключова за способността на вируса да се изплъзне на имунния отговор“, казва проф. Джонатан Стойе от изследователския институт „Франсис Крик“.

Д-р Саймън Кларк, доцент по клетъчна микробиология в Университета в Рединг, каза, че макар да не е ясно какъв ефект могат да имат много от мутациите върху способността на коронавируса да установи инфекция или върху тежестта на заболяването, се знае, че наличието на мутацията E484K, която се наблюдава в южноафриканския вариант, придава на вируса известна резистентност към някои ваксини.