Понеделник-ден на траур за 16-те жертви на трагедията в Искърското дефиле

Breaking.bg изказва съболезнования на роднините на жертвите

0
460
своге
Катастрофиралият автобус

Жертвите-пенсионерски хор от Световрачане

16 души са загиналите в тежката катастрофа в района на Искърското дефиле. Автобус е излязъл от пътя и се е преобърнал върху скален масив между Лесков дол и Своге.

До момента имаме потвърждение за 16 загинали, съобщи говорителят на Центъра за Спешна медицинска помощ – София Катя Сунгарска. В „Пирогов“ в тежко състояние са приети две жени – 73-годишна и 43-годишна пациентки.

26 са ранените. И в момента продължава операцията по изваждането на пътниците. На мястото на инцидента е пристигнал вътрешният министър Валентин Радев.

От различни населени места към мястото на инцидента са изпратени 21 линейки, като ранените се откарват към столичните болници ВМА, Пирогов и Окръжна.

На място са изпратени и екипи на пожарната.

Две линейки са пристигнали с ранени в „Пирогов“, където е и здравният министър Кирил Ананиев.

Според информацията на МВР към 17,10 е получен сигнал за инцидент с автобус в района между Лесков дол и Своге, на около 2 км преди града, в посока от София.

По неизяснени засега причини и по първоначална информация, автобусът е излязъл извън пътното платно, преобърнал се е и е паднал на площадка под нивото на пътя.

Превозното средство е помело четири автомобила по пътя си и е паднало на площадка под нивото на пътното платно.

Пътниците били тръгнали на екскурзия от Божурище към манастира „Седемте престола”. Фирмата, чийто е атвобусът е „Мобилус“.

По последна информация повечето хора са от Световрачене – от пенсионерска певческа група на селото и са пътували са фестивал.

„С решение на Министерски съвет понеделник ще бъде обявен ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге“. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в социалната мрежа Фейсбук.

„Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина“, написа още Борисов.