По-строги мерки в редица градове в страната

0
14
Снимка: архив

Решенията се взимат от областните РЗИ в зависимост от заболеваемостта по региони

Започва поетапно затягане на противоепидемичните мерки в тези райони на страната, които отчитат завишаване на случаите на заразени с коронавирус. Решенията се взимат от областните РЗИ в зависимост от заболеваемостта.

София

Учениците от 5-и до 12-и клас в София преминават на онлайн обучение от 12- и март (петък). Преустановява се присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.

Всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, ще работят с ограничено работно време до 22.00 ч. Това реши на заседание днес софийският оперативен щаб. Обмисля се и допълнително затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта: преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите. Започват и засилени проверки за спазването на мерките в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.

Бургас

Учениците от 5-и до 12-и клас в Бургас преминават на онлайн обучение от 12- и март (петък) за срок от две седмици. Това реши Областният щаб за борба с Covid-19. Не бяха гласувани по-строгите ограничителни мерки, обсъдени по-рано през деня със здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Посещението на детска градина за децата в задължителното предучилищно образование ще се осъществява по преценка на родителя, като от РЗИ ще издадат предписание до директорите отсъствията да са допустими. Задължително е носенето на защитни маски в закрити и открити обекти с обществено ползване и предназначение. Забраната не се отнася за улици, площади, градини и паркове.

Намалява се работното време на заведенията до 22 ч и се въвежда забрана за жива музика и DJ. Музиката следва да е само фонова. Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без пълнолетен придружител. Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер- сватби, кръщенета, погребения и др. с присъствие на повече от 10 души. В момента в област Бургас е преустановен и плановият прием в болници, плановите операции и свижданията.

Варна

От 0.00 часа на 12 март се преустановяват посещенията на малолетни и непълнолетни без придружител /родител, настойник или попечител/ в ресторанти, снекбарове и молове. От понеделник – 15 март, се преустановяват присъствените занятия в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие на територията на област Варна на учениците от 6-и до 12-и клас“, съобщи след заседание на кризисния щаб областният управител Стоян Пасев.

Ограниченията се въвеждат за две седмици. Учениците от първи до пети клас ще учат присъствено, ще работят и детските градини и яслите. Университетите запазват практическите занятия, като всеки от тях ще може да изготви алгоритъм за посещения на учебните занятия. На пазарите се въвежда еднопосочно движение, без струпване на хора. Собствениците на големите търговски обекти, включително и хранителните магазини, трябва да осигурят задължително пропускателен режим, съобразен с търговската площ на обекта.

Враца

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ. Въвежда се задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора – пазари, тържища, изложения, централни улици и площади. Забранява се провеждането на масови мероприятия в закрити помещения. Забранява се провеждането на занятия в танцови, езикови и др. школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали.

Регистрираните заведения и ресторанти продължават да изпълняват въведените до момента противоепидемични мерки при 30% от капацитета и до 6 човека на маса. Не се допуска провеждането на масови тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 души.

Плевен

Учениците от 5-и до 12-и клас преминават в неприсъствена форма на обучение от 15-и март до 27 март. Затварят се моловете, а в целия регион се спират всички масови прояви, сред които сватби и кръщенета. Забраняват се всякакви публични събирания на хора – изложения, събори, празненства, концерти, театри, кина и др. Ограничава се работното време на ресторантите до 22.00 ч. Семейните събирания ще могат да бъдат с до 10 души на едно място.

Носенето на маски остава задължително във всички обекти на открито и закрито – там, където има струпване на хора, но не по улиците и парковете. Нощните заведения остават затворени.

Благоевград

От четвъртък – 11 март, влизат в сила нови ограничителни мерки в Благоевградска област. Мерките ще бъдат в сила за 14 дни. Учениците от 5-и до 12-и клас преминават на дистанционна форма на обучение. Затварят се търговските обекти тип „Мол“. Ограничават се събитията на открито и закрито. Затварят се кина, театри, фитнес зали, школи и други подобни. Заведенията остават отворени, но ще са с вечерен час до 22:00 часа.

Шумен

От 15 до 26 март спират присъствените занятия на учениците от 5-и до 12-и клас. Затварят центровете за подкрепа на личностното развитие в областта. Родителите сами ще решават дали да пускат децата си на детска градина. Заведенията няма да бъдат затворени, но ще работят до 22 ч. с капацитет до 50%. На маса ще бъдат допускани не повече от 6 души.

Пазаруването в търговските вериги ще става само с колички, като по този начин ще се осигурят по-малък брой клиенти в помещението и спазване на физическата дистанция от 1.5 метра. Спират репетициите и изявите на танцовите състави. Затварят фитнес центровете, залите за групови занимания, за йога, пилатес и аеробика.

Ямбол

Учениците от 5-и до 12-и клас преминават към дистанционно обучение. Затварят пенсионерските клубове в областта. Работното време на заведенията няма да бъде променяно, но ще се следи дали се спазват мерките за безопасност. Ще се засилят проверките и в големите хранителни магазини.