Правителството ще отпусне 2,7 милиона лева на Перник за проект, свързан с водата

0
27
Снимка: МС

Ако няма обилни валежи до март, Перник остава на воден режим, каза кметът Владимиров след среща при главния прокурор

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села. Това бе решено на среща на министър-председателя Бойко Борисов с кмета на Перник Станислав Владимиров, на която присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщи правителствената пресслужба

Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия. В хода на разговора при премиера Борисов бяха начертани и последващите стъпки за справяне с кризата съобразно ситуацията.

Утаителите, за които правителството отпуска финансиране, гарантират качеството на питейната вода, с което тя трябва да достига до жителите на Перник и околните населени места.

Ако няма обилни валежи до март, Перник остава на воден режим, каза кметът Владимиров пред журналисти след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и зам.-главния прокурор Иван Гешев. Радвам се, че господин главният прокурор мен покани на среща. Аз не искам да бъда разследващ орган, но искам органите, които могат да установят евентуално причини, които имат по-различен характер, да се задействат. Фактите са известни на всички“, допълни още Станислав Владимиров.

„Още от началото на годината ние имаме много намалял приток на яз. „Студена“, но оттокът е една константна величина близо 2,3 млн. кубика всеки месец. Това не е правило впечатление на ВиК оператора, че при този намалял приток ти харчиш много вода. Няма как да не създадеш криза, пред която сме изправени всички перничани. Нека компетентните органи да направят този преглед как е управлявано дружеството и защо не са предприети действия по предотвратяване на тази ситуация. За последното денонощие влизаме в параметрите, зададени от Министерството на околната среда и водите, оттокът на яз. „Студена“ е не повече от 1 млн. кубика“, посочи още Владимиров.