Правителството ще подкрепи реформа на НСО за подобряване на работата й

0
48
Бойко Борисов Снимка: архив

Истински страдам за детето, другото може да се оправи, каза премиерът Борисов. МВР шефът Маринов призова за повече толерантност на пътя

За съжаление това може да се случи на всеки. Без да се прави никаква политика от това би трябвало, ако може да се подобри дейността на НСО, но спокойно да се изговори от експерти и да се направи. Ако има подобрение и може да се подобри, разбира се, че ще го подкрепим. Това каза премиерът Бойко Борисов за случая с блъснатото от шофьор на НСО дете.

„Повече ме е яд за детето, истински страдам за него, другото може да се оправи“, каза премиерът.

Снощи при друга катастрофа почина дете. На въпросът къде бъркаме, Борисов отговори: „За съжаление това се случва навсякъде. Има полиция на всяка крачка, видеонаблюдение, актовете в пъти се увеличиха. Не може да се сложи милиционер на всяка дупка. Преди говорихме, че сме полицейска държава. Тези полицаи, които слагаме всеки ден са на заплати, които висят на нашия бюджет. Можем да сложим пак на всеки светофар полицай, но това ли е решението“, каза той.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че по случая със загиналото момиче, което бе блъснато от джип на булевард „Н. Вапцаров“ в София, е образувано досъдебно производство. „Водачът е спрял, оказал е помощ, пробата му за алкохол е отрицателна“, каза министърът.

картини
Вътрешният министър Младен Маринов

„Не става само с глоби и репресивни мерки, призовавам на всички самосъзнанието да е по-високо. Опасността не е само на пешеходната пътека – тя е преди пешеходната пътека и след нея“, каза Маринов

Вътрешният министър съобщи, че освен тежкия инцидент от булевард „Н. Вапцаров” снощи е пострадало още едно дете – на 8 години на жп прелез в Нови Искър.

В последните дни станахме свидетели на няколко катастрофи, при които пострадаха деца. Малолетно момиче загина, блъснато от джип на столичен булевард в петък. Ден по-рано автомобил на НСО удари друго дете в София.

Един миг невнимание преобръща живота, заяви министър Маринов. Той призова родителите през есенно-зимния сезон да обличат децата си с по-светли дрехи, а колоездачите задължително да носят светлоотразителни дрехи или елементи по себе си.

„Всички трябва да се замислим за нашето поведение на пътя. Борбата за живот на пътя е ежедневна. Пътувал съм много в Европа, като че ли ние нямаме толерантност помежду си. Тук няма никаква толерантност на пътя. Демокрацията предполага култура. В Европа никой не влиза в забранената лента, за да изпревари другия, коментира Младен Маринов и продължи: Много често си проправяме път, за да ни е по-пряко, отколкото да ни е по-сигурно. Но това са деца, ние не може да ги съдим, може да сме по-предпазливи.“

Вътрешният министър съобщи, че в понеделник ще има дебат по линия на пътната безопасност. „Много идеи има, голяма част от тях са приведени в действие, но в крайна сметка всичко опира до поведението на всеки един участник в движението“, повтори пак министърът.