Правителството ще предложи независим прокурор да може да разследва обвинител №1

0
45
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор

Втората препоръка на Венецианската комисия била шефовете на върховните съдилища да не бъдат контролирани от парламента, а само главният прокурор, съобщи Борисов

Независим прокурор ще разследва главния. Тази промяна в правосъдната система ще предложи прaвителството до дни, съобщи пред bTV премиерът Бойко Борисов. Мярката e включена в препоръки на Венецианската комисия, които трябва да бъдат обявени в четвъртък или в петък, но с чернова, от които Борисов разполагал.

Той обяви, че ще свика извънредно правителството през почивните дни, ако се наложи, за да приемат всички дадени препоръки. „Излязат ли препоръките, моментално събирам правителството и го приемаме. Ако трябва събота и неделя още“, каза премиерът.

Втората препоръка на комисията била шефовете на върховните съдилища да не бъдат контролирани от парламента, а само главният прокурор.

По думите на Бойко Борисов Румен Радев е върнал на ВСС указа за назначаването на Иван Гешев само за да влезе в новините. „Брат му на Гешев е личната охрана на президента Радев“, каза премиерът.

Той заяви също, че ГЕРБ няма да участват в консултациите при президента за промени в конституцията по отношение на съдебната власт.

„Можем ли да създадем Велико народно събрание сега? Не можем. Освен това аз не чакам някой да ми се изкаже, за да реагирам. Още преди месец изпратих писмо до ЕК, до Жан-Клод Юнкер, в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент това, което те препоръчат, да го изпълня на 100 %. Изпратих го, върнаха ми отговор, дойдоха. Утре или в петък ще излязат с официалното си съобщение“, добави Борисов.

Премиерът посочи още, че Иван Гешев е добър в оперативната дейност и заяви, че е уверен, че новият главен прокурор ще се справи добре със задълженията си.

„И аз съм убеден, че той ще има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото е с много по-оперативно мислене. Сотир Цацаров дойде от съдия и той винаги гледа нещата от всички страни и съди, докато МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателства бързо, да задържат и да вкарат в съда“, допълни той.

„Вината ми е, че както направих Мая Манолова омбудсман, искаха да направим Христо Иванов или негов човек главен прокурор – омръзна ми на мой гръб да се вземат такива постове и след това да слушам глупостите им“, допълни още той.