Премиерът: Още 16 км от магистрала Хемус“ ще са готови до лятото

0
168
Снимки: фейсбук

Скоро в Северна България ще се пътува по-бързо и по-приятно, както сме обещали, каза Борисов

Премиерът Бойко Борисов инспектира и магистрала „Хемус“ при Търговище, след като посети с. Ветрино, където разгледа компресорната станция „Нова Провадия“. „Затова другите не са строили магистрали, защото виждате колко труд, време, работа, работа“, коментира Борисов, който се спря при работниците и се обърна към тях с „лъвчета“.

Зам.-министърът на регионалното развитие Нанков обясни, че се чака да се оправи времето, за да се сложи последният асфалт. „Днес видяхме нашите постижения – в газопреносната система, в електросистемата, в магистралната структура. И това е по време на нашето управление. Другите да се упражняват в каквото си искат“, коментира Борисов.

„С бързи темпове напредва строителството на над 16 км на АМ „Хемус“ в участъка между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“. Отсечката се очаква да бъде готова за летния туристически сезон. Извършват се дейности по големите мостови съоръжения – монтират се главни греди, армировъчни работи и бетонови работи по пътните плочи. Изграждат се отводнителните съоръжения. В ход е и изпълнението на ограничителни системи. Когато позволяват метеорологичните условия, участъкът се асфалтира“, обясни по-късно във фейсбук Борисов.

По думите му изграждането на АМ „Хемус“ е необратимо. „Средствата са осигурени и строителството върви на високи обороти, въпреки пандемията. Скоро в Северна България ще се пътува по-бързо и по-приятно, както сме обещали. Започнали сме и процедурата по изграждане на 75 км от магистралата Русе – Велико Търново“, уточни премиерът.

След това Борисов видя разширяването на подстанция „Търговище Запад“ на Електроенергийния системен оператор. Инвестицията в проекта е на обща стойност над 3 милиона лева. Подстанцията захранва с електроенергия директно от преносната мрежа три завода в района на град Търговище – „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД, „Пашабахче България“ ЕАД и „Тракия Глас“ ЕАД.

„Изпълняваме ангажиментите си към инвеститорите в България и им създаваме максимално добри условия, за да разширяват производствата си. Изграждаме довеждаща пътна инфраструктура, гарантираме сигурност на електро- и газоснабдяването“, коментира Борисов.

Ръководството на завода „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД изказа благодарност към премиера Борисов и правителството за оказаната подкрепа, подпомагаща дейността на предприятието.

„Това е най-големият завод за стъкла за автомобилната промишленост, поредният голям инвеститор, разкрил над 3000 работни места, при който социално-икономическата мярка 60/40 работи изключително добре и тя ще продължи да се прилага у нас до май“, отбеляза Борисов и подчерта, че в близост се намира и изграденото ново газопроводно отклонение, чрез което се увеличава капацитетът за пренос на съществуващото газопроводно отклонение „Търговище“. Дължината на новия газопровод, който е от изключително значение за бизнеса в областта, е 17,6 км, а направената в него инвестиция от „Булгартрансгаз“ възлиза на над 10 млн. лв.

Борисов акцентира, че правителството активно работи за създаването на работни места и хората честно и почтено си изкарват хляба, без значение дали са роми, мюсюлмани или християни.

„Това е нашият пример за етническа толерантност в региона, най-верният начин сме го намерили ние – без да разделяме, а да обединяваме хората. После се чудят защо мюсюлманите, ромите гласуват за нас – защото им даваме работа да си изкарат честно хляб“, каза Борисов и призова опонентите си да го карат „по-полека“ и да не бързат.