След среща с бащата на убитата Андреа премиерът Борисов поиска от парламента промяна на наказанията за непълнолетни при убийство и изнасилване

0
375
Снимка: Канал 3

Сега законът казва, че максималната присъда е 12 години, поясни депутатът Маноил Манев след срещата

Премиерът възложи на мен като народен представител и на колегите от парламентарната група във възможно най-кратки срокове с дебат, с бърза комуникация с прокуратурата да подготвим текст, който да махне всичко това – някой непълнолетен с тежко престъпление срещу личността да знае, че ще му се размине или ще му бъде намалена присъдата. Това заяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев в МС след срещата на премиера Борисов с бащата на убитата в Галиче Андреа.

„Говорим за следното – да бъде направена промяна, която да казва, че при извършване на престъпления срещу личността – убийства, изнасилвания, блудства, да не е задължителна редукцията за непълнолетни, т. е. сега законът казва, че максималната присъда е 12 години.

Ние ще се обърнем към опита, за да създадем такъв текст, съвместно с прокуратурата и други специалисти в правото, който да казва, че ще се взема предвид състоянието на този извършител, дали разсъждава като възрастен, за да получи наказание като възрастен. Това ще бъде смисълът на промяната, която ще направим“, поясни Маноил Манев.