При спам атаката от името на Пътна полиция е използван сървър на германска хостинг компания

0
106
измама
Явор Колев СНИМКА: БИ ТИ ВИ

Не отваряйте мейл, получен от адрес: opp@mvr.bg. и наименован „Пътна полиция МВР“, предупреждават от МВР

Директорът на отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП Явор Колев заяви, че сървър на германска хостинг компания е бил използван за спам атаките от електронен адрес с името на МВР, съобщи БТА.

По време на брифинг по темата той обясни, че полицията е влязла във връзка с германската компания и са помолили да се прекрати атаката с тяхно съдействие. По думите на Колев не са били „хаквани“ мейл сървъри на МВР, а е използвана програма, която да генерира електронни съобщения с адрес, наподобяващ този на вътрешното министерство.

Атаката е започнала вчера и цели да подведе потребители да отворят полученото съобщение. В него се съдържал код, който предизвиква компютъра да изтегли вирус „троянски кон“.

Адресът, от който се получават съобщенията е: opp@mvr.bg, наименован „Пътна полиция МВР“. Той съдържа прикачен файл, за който се претендира, че е електронен фиш от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

Явор Колев предупреди потребителите, които са отворили подобни съобщения, да сканират компютъра си за вируси и да го преинсталират. Също така да променят всички пароли, които са използвали на компютъра си.

Гражданите, които получат подобно съобщение на електронните си пощи, трябва незабавно да го изтрият без да го отварят.