Прокуратурата даде на съд Ветко и Маринела Арабаджиеви за данъчни измами и пране на пари

0
105
арабаджиеви
Ветко и Маринела Арабаджиеви

Това ставало от началото на 2013 г. до 2018 г.

Специализираната прокуратура внесе в съд обвинителен акт срещу Вълчо (Ветко) и Маринела Арабаджиеви и останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами и пране на пари от началото на 2013 г. до 2018 г.

Съпрузите са обвинени и в това, че като управители на търговски дружества умишлено склонили представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да укриват данъци, като използват документи с невярно съдържание, лъжливи данъчни декларации и като приспадат данъчен кредит, който не се полага. Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа „липсващ търговец“.

Впоследствие придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им. За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви – Вълчо (който не е обвинен като член на групата) в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата.

Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през март 2019 г. с европейска заповед за арест. Два месеца по-късно те бяха екстрадирани в България и им бяха предявени обвиненията.

Комисията за противодействие на корупцията наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лева след получено уведомление от Специализираната прокуратура за привличането им към наказателна отговорност.