Прокуратурата нареди на министъра на туризма проверки за свободен достъп до плажовете

Целта е осигуряване на спокойната почивка на хората

0
56
прокуратурата
Снимка: архив

Срокът за изпълнение на проверката е два месеца

ВАП възложи на министъра на туризма проверка за законност по спазване на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, съобщиха от държавното обвинение.

При осъществяването ѝ подлежи на инспектиране изпълнението на специални законови изисквания, от рода на:

– обезпечаване на свободния достъп до морските плажове, без определяне на такси за това;

– осигуряване не по-малко от 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите. По силата на закона тази площ трябва да е равностойна като достъп до морето със зоните с разположени от концесионера или наемателя плажни принадлежности, които той предоставя възмездно на посетителите на морския плаж и да е обозначена на морския плаж и на указателни табели;

– законосъобразно поставяне на преместваеми обекти и съоръжения за осъществяване на задължителните дейности на морския плаж и за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване и др.

Според закона задължителни са дейностите по осигуряване на водното спасяване, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, а обектите и съоръженията за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване по правило могат да заемат общо до 2 на сто от площта на морския плаж.

Срокът за извършване на проверката е двумесечен, след което на ВАП ще се представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления, постановени административни актове и наложени принудителни административни мерки.

Целта на проверката е гарантиране на спокойното ползване на морските плажове през целия летен сезон.