Агенцията за държавна финансова инспекция не откри никакви нарушения в държавната фирма „Автомагистрали“

0
284
Снимка: архив

Провериха договори за над 2,3 млрд. лв. и не намериха нищо съмнително

Никакви нарушения при сключването и изпълнението на договор между Агенция “Пътна инфраструктура” и държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД не откри Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Това става ясно от отчета на АДФИ за свършената работа през първото тримесечие на годината, съобщава „Труд“.

Направена е проверка за спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност, както и законодателството в областта на обществените поръчки при сключването и изпълнението на договор от 18 декември 2019 г., между АПИ и “Автомагистрали” ЕАД за “Доизграждане на АМ “Хемус”.

Целта на проверката е била да се установи има ли превъзлагане на дейности, на кои лица, спазени ли са нормативните разпоредби за това; има ли актувани и неизпълнени строително монтажни работи; има ли завишени цени, неправилно ценообразуване, нарушения при изпълнението. Проверени са 33 договора на обща стойност 2 306 736 171 лв., но не са открити никакви нарушения. Няма установени и “индикатори за измама”, пише в доклада на АДФИ. Тази информация идва, след като от месеци представители на проваления кабинет на Кирил Петков обясняваха, че има нарушения при строителството на магистрала “Хемус” от “Автомагистрали”.

Проверката на АДФИ се отнася за три участъка от магистрала “Хемус”: участък 7 от км 222+000 (след пресичането на път I 5) до км 265+600 (след пътен възел “Ковачевско кале”, пресичане с път II 51 – по идеен проект); участък 8 от км 265+600 (след пътен възел “Ковачевско кале”, пресичане с път II 51 – по идеен проект) до км 299+000 (след пътен възел “Лозница”, пресичане с път II 49 – по идеен проект); участък 9 от км 299+000 (след пътен възел “Лозница”, пресичане с път II 49 – по идеен проект) до км 310+940 (начало на участък в строителство), включително пътен възел “Буховци – юг” (при пресичането на път I-4 с път III-5102)”.

От АДФИ са направили проверка на АПИ и за спазването на нормативната уредба при провеждането на обществена поръчка за “Определяне на изпълнител за изработване на технически проект и строителство (инженеринг) на обект: “Довеждащи пътища (локали), осигуряващи достъп/връзка на засегнатите имоти до/от реконструиращото се трасе на път II-86, в участъка “Пловдив-Асеновград” от км 14+860 до км 25+150”. Проверени са два договора за 15 295 461 лв. като отново не са открити никакви нарушения.