Прокуратурата разследва администратор на сайт за фалшиви новини за COVID-19

0
83
прокуратурата
Снимка: архив

Информацията се появила във Facebook в страница уж на търновската болница „Д-р Ст. Черкезов“

Прокуратурата във Велико Търново разследва администратор на страница в социалната мрежа за разпространение на неверни сведения за тревога, свързани с COVID-19.

Районната прокуратура в града наблюдава досъдебно производство срещу лице, което на 13 март във Facebook страница под името „МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ предало неверни съобщения за тревога, което е престъпление по НК.

Законът предвижда, че лицата, които предават по радио, телефон или друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, могат да понесат наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба до 2000 лева, припомнят от прокуратурата.

На официалната страница на великотърновската болница в социалната мрежа пише:

„Във връзка с разпространена публикация от името на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ в социалната мрежа, която шокира потребителите и предизвика множество коментари, правим следното уточнение.

Въпросната страница със заглавие „МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД“ е нелегитимна и никой от екипа на лечебното заведение не отговаря за администрирането й и публикуваното съдържание. Официална информация от болницата може да откриете и на сайта mobaltarnovo.com

Призоваме да не се злоупотребява с името на която и да е институция и социалните мрежи, да не се използват за тиражиране на фалшиви новини, всяване на паника сред обществото и създаване на сензации!“.