Прокуратурата скочи срещу освобождаването на Йоско-Сливенския от затвора

Според държавното обвинение той не се е поправил зад решетките

0
230
йоско
Йоско от Сливен

Държавното обвинение внесе частичен протест в съда срещу пускането му предсрочно

Днес Софийска градска прокуратура (СГП)  изготви и внесе частен протест в съда срещу решението на Софийски градски съд (СГС)– от същата дата, по молбата на осъдения Йосиф Йосифов за предсрочното му освобождаване. Това съобщиха от държавното обвинение. По-рано днес градският съд освободи предсрочно от затвора Йосиф Йосифов – Йоско от Сливен. От присъдата му оставали още 4 месеца.

Мотивите на съда да го освободи са, че имало доказателства за това, той че се е поправил, имал трайно добро поведение, награди, участия в спектакли. Решението може да се обжалва.

Йоско е едно от добре познатите имена в родния ъндърграунд. Свързван е с разпространение на наркотици, незаконно оръжие и покровителство над търговията с плът в Централна и Западна Европа, но през годините разследванията не са достигали до сериозен резултат.

Йоско е забъркван и в политически скандали – активисти в БСП-Сливен в незаконно записани телефонни разговори го сочат за човек, който може да повлияе на местния вот.

През 2004 г. Йосиф Йосифов беше арестуван по подозрение, че е „поръчал” убийството в Амстердам на Косьо Самоковеца. Тогава разследващите установиха, че Йоско е контактувал с физическия извършител на престъплението преди и след стрелбата. До присъда отново не се стигна.

На 2 март 2011 г. Йосифов се заби с бронирания си джип в бус със 180 км/ч като уби двама души. Тогава той шофира пиян с 2,6 промила алкохол.

Йоско първо е осъден на 8 години затвор, следващата инстанция намалява присъдата му на 6 години и се произнася да я излежи в затворническите общежития от открит тип в Казичене.

Той обаче изтърпява две години и половина от 6-годишното си наказание в столичната частна болница „Токуда”, установи разследване на bTV.

В хода на съдебното заседание наблюдаващият прокурор е изразил становище да се остави без уважение молбата на лишения от свобода, тъй като не са налице доказателства за поправяне на дееца, съгласно изискванията на чл. 70 от Наказателния кодекс, съобщават от прокуратурата.

След постановяване на решението за допускане на условно предсрочно освобождаване и с оглед на това незабавно е бил изготвен частен протест.

В него представителят на СГП е изтъкнал, че съдът е дал по-голям превес на данните в подкрепа на условното предсрочно освобождаване на Йосифов.

Обективно не е отчел , че целите на наказанието все още не са постигнати в пълен обем, включително осъденият не е изпълнявал програмата за придобиване на междуличностни умения, толериране на различните и намаляване на агресията.