Прокуратурата с 9 тома нови доказателства срещу Атанас Бобоков

0
44
Снимка: Монитор

Болест на адвокати отложи делото за мярката му за неотклонение

Спецпрокуратурата внесе в съда 9 тома с нови доказателства по делото срещу бизнесмена Атанас Бобоков. Той е обвинен заедно с брат си Пламен за участие в престъпна група, която е въртяла незаконни сделки с опасни отпадъци. Обвиняем по делото е и бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков.

За внасянето в съда на новите доказателства стана ясно по време на заседанието за гледането на мярката за неотклонение на Атанас Бобоков, съобщава „Монитор“. Той е в ареста на „Г.М. Димитров“ от края на май т.г. и иска да излезе на свобода по здравословни причини. Сутринта преди гледането на делото обаче в съда са постъпили документи, че единият от адвокатите на Бобоков има симптоми на COVID-19 и по препоръка на личния му лекар предстоял PCR-тест, нямал и възможност за участие в делото по skype. Другият адвокат пък бил в болнични.

„Мярката ми е медицинска. Да ме оставите още една седмица в следствения арест е нечовешко. Моля да назначите следващо заседание по делото по най-бърз начин“, заяви пред съда Бобоков. Съдебният състав му обясни, че най-лесно е да назначи служебен защитник, но делото е голямо и той трябва да го чете няколко дни, а вече наетите защитници са запознати с него. „Адвокати бол“, отвърна Бобоков на въпроса ще успее ли до 6 октомври да си наеме нови, ако досегашните не са в състояние да присъстват на делото.

Бобоков се яви в съда, куцайки с десния крак и държейки се за кръста. Той заяви пред съда, че не иска същия ден да чете постъпилите 9 тома с нови доказателства, но помоли да му бъде разрешено да го направи сутринта преди следващото съдебно заседание, за което получи разрешение.

„В 9-те нови тома са огледите на веществените доказателства от площадките, където бяха намерени опасни отпадъци преди дни заедно със снимков материал към огледните протоколи. На тези площадки са складирани отпадъци от дейността на „Монбат Рисайклинг“ или опасни отпадъци, внесени в страната пак от дружества на братя Бобокови от Италия. Прокуратурата счита, че Бобоков трябва да остане в ареста, защото за това деяние това е адекватната мярка“, казаха пред журналисти след делото двамата наблюдаващи прокурори.

На 29 септември т.г. прокуратурата съобщи за открити 7 756 тона опасни отпадъци при огледи в 4 области във връзка с разследването срещу престъпната група.