Прокурори и следователи пишат до Европейската комисия заради политическия натиск срещу назначаването на Гешев

0
85
полиция
Иван Гешев

Процедурата по избора му за главен прокурор бе законна, публична и прозрачна, припомнят от двете съсловни организации

Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите изпратиха съвместно становище до Европейската комисия заради безпрецедентния политически натиск, който се оказва върху членовете на Висшия съдебен съвет и президента на републиката във връзка с избора на главен прокурор.

Писмото е адресирано до първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и до Вела Йоурова – комисар по правосъдието, потребителите и равнопоставеност между половете.

Двете съсловни организации определят процедурата по избор на нов главен прокурор като законосъобразна, публична и прозрачна, а мнението им е аргументирано с хронологията на избора, както и с представянето на номинирания кандидат Иван Гешев в продължилото почти десет часа изслушване от Пленума на ВСС.

Следователите и прокурорите информират Европейската комисия и за събитията, които  предшестваха и съпътстват и понастоящем избора на главен прокурор на Република България, включително и публикациите в средствата за масова информация, насочени срещу Гешев. Отбелязано е, че по тези публикации компетентните държавни органи в рамките на своята компетентност са извършили незабавно съответни проверки, при които не са били събрани данни за допуснати от Гешев нарушения на закона.

Като осъждат опитите за вмешателство в правомощията на ВСС във връзка с избора на нов главен прокурор двете  професионални организации оценяват обстановката, съпътстваща неприключилия все още избор, като опит за недопустима политическа намеса и изказват своето убеждение за законността на проведената процедура.