Прокурорската колегия: Свидетели сме на безпрецедентен медиен натиск върху съдебната власт

0
280
Снимка: архив

Зад него стоят лица, разполагащи с изключително големи финансови възможности и подведени под наказателна отговорност, се казва в декларацията

„Категорично се противопоставяме на тиражираните в средствата за масово осведомяване новини, съдържащи манипулативно и тенденциозно представени неистини, факти и внушения, включително чрез употребата на документи с невярно съдържание от името на държавни институции. Тревожно и недопустимо е публикуването на неверни твърдения за придобито имущество от прокурори, следователи и служители на съдебната система“.

Това се посочва в декларация, приета днес от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в защита на колегите си магистрати.

„Със съжаление констатираме, че подобни действия срещу Прокуратурата на Република България са явна демонстрация на нарушаване на конституционно прогласената независимост на съдебната власт и грубо нарушение на установените стандарти за обективна и независима журналистика. Свидетели сме на безпрецедентен натиск и опит за въздействие върху Прокуратурата на Република България от лица, разполагащи с изключително големи финансови възможности, спрямо които са предприети съответни действия за ангажиране на наказателна отговорност“ се казва в декларацията на Прокурорската колегия.

Според съдебните кадровици поредицата от негативни медийни коментари по отношение на прокуратурата видимо съвпадат с декларации и призиви към Висшия съдебен съвет, отправени от организации, изразяващи политически интереси на определени лица, в това число и на извънпарламентарни политически партии.

Прокурорската колегия на ВСС декларира, че ще продължи да защитава и отстоява независимостта на всеки прокурор, следовател и съдебен служител – обект на неправомерни посегателства, считайки че независимостта не е прерогатив или привилегия, а гаранция в интерес на справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие.