Проф. Александрова: Далеч сме от колективния имунитет

0
15
Радостина Александрова

Коронавирусът ще се превърне в заболяване като сезонния грип, казва тя

Ситуацията е много динамична. Ако този натиск върху болниците продължава, той ще доведе до актуализиране на мерките, заяви проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БТВ.

Тя изрази мнение, че британският вариант на вируса се настанява у нас активно. Не изключи вариант мерките по локдауна да бъдат удължени.

„РНК съдържащите вируси мутират много бързо. Те са много пластични. Доскоро това беше известно само на специалистите, а сега го вижда целият свят. Ще продължат да се множат още варианти. Засега сме далеч от колективния имунитет.“

Според проф. Александрова коронавирусът ще се превърне в заболяване като сезонния грип. Като проблем тя изтъкна темпа на ваксинацията.

„Все още не сме сигурни дали ваксината предотвратява предаването на вируса“, съобщи тя. Въпреки това заяви, че ваксината е най-добрият вариант за борба с COVID-19: „Образувалите антитела успяват да блокират вируса“.

Проф. Александрова информира кога сме най-заразни: „Пикът на заразността е, когато започнем да проявяваме симптоми“. Според нея антителата след ваксинация могат да се проверят след около 3 седмици след поставяне на втората доза.