Проф. Балтов: Новият щам е много по-заразна и агресивна модификация на вируса

0
32
Проф. Асен Балтов Снимка: NOVA

Случващото се в Европа е трета вълна, казва директорът на „Пирогов“

Все още не е официално потвърдено, че в България вече го има новият щам на коронавируса, заяви пред bTV проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов“.

Казваме тези неща, не за да плашим хората. Това, което се случва в Европа според мен е трета вълна. Това е в Нидерландия, Франция, Великобритания, Испания. Не са малко нарастващите случаи, това, че сме оазис в момента, не трябва да ни притъпява вниманието, трябва да сме сериозно подготвени, добави Балтов. Говорим за една много по-заразна модификация на вируса, твърди проф. Балтов.

Този щам е много по-агресивен, навлизайки, ще измести по-слабия щам и повече хора ще бъде заразени, уточни професорът. В „Пирогов“ сме готови, тези 450 легла, които бяха разкрити, са готови отново да бъдат включени за пациенти с коронавирус. Около 25% са болните в лечебното заведение, които са с коронавирус.

В момента се грижим за 18 пациенти в интензивно отделение и 100 със средно тежка форма на ковид-19. Осем души от апаратно дишане успяхме да ги върнем към нормален начин на живот, каза още Балтов.