Проф. Балтов: Три седмици след затягане на мерките положението в болниците е малко по-добро

0
30
Проф. Асен Балтов

Няма да се свърши светът, ако празнуваме само с най-близките си, съветва директорът на „Пирогов“

Три седмици след затягане на мерките положението в болниците е малко по-добро. Но това, че са намалели новите случаи на заразени с коронавирус, не означава, че има тотално подобряване и отдих на здравната система, заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНТ.

Според него мерките са добри и вършат работа, макар и някои браншове да са недоволни.

„Готвим се за мащабна акция по ваксинация. Хората имат глави на раменете. Аз лично за Нова година няма да отида на ресторант, след като не знам дали ще спазват мерките на съседните маси. Това е личен избор. Мислейки за възрастните хора, трябва да имаме отговорност. Тази Нова година няма да е като предишните. Хората сигурно ще се съберат, но едва ли ще е в тези формати. Няма да има струпване на хора, няма да има тържества по площадите. Няма да се свърши светът, ако празнуваме с по-близките си“, коментира още той.

Проф. Балтов изрази надежда, че тази Нова година ще е последната такава.

„Нова година може да празнуваш и само с най-близките си, за да можем да празнуваме догодина по друг начин“, призова директорът на „Пирогов“.

„Обучението за децата в онлайн среда не е за тях реално. Пускането след 4 януари е закономерно и нормално. Когато се спазват мерките, когато родителите са отговорни, нещата ще бъдат нормални“, добави той.

За пример той посочи, че в „Пирогов“ за трите седмици пациентите за денонощие не са паднали под 300. От тях в тежко положение са 40 души.

„Не сме на 100% пълни, но винаги запазваме един капацитет от 40-50 легла, които да бъдат заети при нужда. Обикновено се изписват около 20-25 пациенти и се приемат толкова, обясни проф. Балтов“, каза директорът на болницата.

„Редно е поне още един месец да бъдат тези мерки. Германия и Нидерландия затвориха държавите си точно преди празниците. Едва от днес новозаразените намаляват като бройка. Не бих препоръчал вечерен час и локдаун, сега по-бавно се случват нещата, но се случват“, каза още проф. Балтов.

„Пирогов“ ще бъде на линия и по празниците и ще продължи да приема спешните случаи. Задължително се тестват всички с антигенен тест при постъпване в болницата. Когато има съмнение, се взима PCR тест. Ние сме длъжни да се отнасяме с всеки като с потенциално заразен“, добави той.