Проф. Близнашки за имунитета на президента: Статусът му трябва да се изясни

0
94
Георги Близнашки

Когато има данни за извършено престъпление, главният прокурор е длъжен да вземе отношение, казва експертът

Статусът на имунитета на президента трябва да се изясни, за да се знае дали предварителната проверка може да бъде осъществена, или трябва директно да се подбуди разследване. Това коментира пред Нова тв проф. Георги Близнашки.

Конституционният съд няколко пъти е вземал отношение по повод на въпросите, които възникват сега. „Те веднъж обясниха нещо в един контекст, а сега той е съвсем различен и за това се налага тълкувание”, казва Близнашки.

„Когато има данни за извършено престъпление, главният прокурор е длъжен да вземе отношение. Точно затова е отправено и това искане. Аз не бих могъл да знам за скрити мотиви, ако има такива”, допълва Близнашки.

Той допълни, че този дебат не е случаен. Той се е водил и на други места, като Франция. „Саркози стана жертва на промените в закона, които той сам инициира”, припомни Близнашки.

Според него в една по-дългосрочна перспектива по тези въпроси трябва да се търсят по-дългосрочни решения. Той казва, че много неща у нас са останали неуредени, след като новата конституция била приета. Това от своя страна поставяло много въпроси. По думите на Близнашки, Конституционният съд се е произнасял вече по такива въпроси и те със сигурност ще приемат искането.

„Имайте предвид, че преди няколко години бяха ангажирани и посланици, които писаха писма за промяна на конституцията. България трябва да е в състояние да отстоява своите интереси”, казва Близнашки.